Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί τελικά το Airsoft.....



Ήρθε λοιπόν ο καιρός να κάνουμε σαν ομάδα ένα μίνι απολογισμό και αναπόφευκτα πλέον και μια σύγκριση, μεταξύ των δύο χόμπι που έχουμε ακολουθήσει αυτά τα χρόνια. Του paintball και του airsoft.
Μπορεί βέβαια τα χρόνια στο paintball να είναι σχεδόν δεκαπλάσια από την φρέσκια ενασχόληση μας με το airsoft, αλλά κάποια πράγματα δεν χρειάζεται και κανας αιώνας για να τα αντιληφθείς.
Ο βασικός λόγος που ξεκινήσαμε να παίζουμε paintball πριν από περίπου 7 χρόνια(χωρίς να βάζουμε τα 15 χρόνια του Big Larry) ήταν γιατί κατά βάση μας άρεσε να ντυνόμαστε “φαντάροι” και να παίζουμε πόλεμο όπως πιτσιρικάδες.
Τουτέστιν γουστάραμε και γουστάρουμε το mil/sim(μην αναλύσουμε εδώ τι είναι milsim και τι όχι,για την οικονομία του κειμένου θα αναφέρεται έτσι γιατί δεν υπάρχει λόγος να μπλεχτούμε σε άλλες ορολογίες).
Το paintball προφανώς είχε για πολλά χρόνια τα πρωτεία σε αυτόν τον τομέα όντας και πολύ παλαιότερο του airsoft.
 Έτσι λοιπόν και εμείς “καλύψαμε” αυτή την “στρατοκαυλίαση” μας στο paintball. Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά στον χώρο και έτσι το περασμένο καλοκαίρι ουσιαστικά, τερματίσαμε την ενασχόληση μας σαν ομάδα στο paintball. Δεν θα ασχοληθούμε με τους ακριβείς λόγους της κατάντιας του mil/sim στο paintball, ας ασχοληθούν αυτοί που το έφτασαν εκεί.
Αποφασίσαμε λοιπόν, μετά από ομολογουμένως πάρα πολύ σκέψη και έρευνα, να περάσουμε στο airsoft αφού δεν είμαστε και άνθρωποι του καναπέ και θέλαμε ξανά να γεμίσουμε τις Κυριακές μας με κάτι ποιοτικό που θα μας βοηθήσει να ξεσκάσουμε από τα καθημερινά μας προβλήματα.
Είναι γεγονός πως η πρόταση για αλλαγή, είχε πέσει και πριν δυο χρόνια πάλι στο τραπέζι, αλλά δεν είχε γίνει πράξη με βασικό λόγο του ότι πιστεύαμε πως τα πράγματα στο mil/sim paintaball μπορούσαν να φτιάξουν και δίναμε και τις μάχες για αυτό.
Δεν μπορούσαμε να παραβλέψουμε όμως το γεγονός της ραγδαίας ανάπτυξης του airsoft. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως 8 στις 10 mil/sim ομάδες με χρόνια και αυτες στην πλάτη τους, αλλά μεμονωμένοι παίχτες που παρατούσαν το paintball, στρέφονταν στο airsoft.
Ποιοι οι λόγοι λοιπόν αυτής της “μετανάστευσης” και της ανάπτυξης...;

Βάση λοιπόν όσων έχουμε δει

1)Οικονομικό. Η διαφορά μεταξύ των δύο στο οικονομικό κομμάτι είναι απλά χαοτική.. Επειδή πρόσφατα βρέθηκα σε μια κουβέντα ατόμων του airsoft που υποστήριζαν ότι είναι πιο ακριβό από το paintball, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για τα υποχρεωτικά έξοδα και όχι για το πόσο καυλωμένος είναι κάποιος για την παπάτζα. Έχω φίλο που παίζει βελάκια και έχει δώσει έναν σκασμό λεφτά για βελάκια με το όνομα του επάνω, ενώ άνετα θα μπορούσε να παίξει και αλλιώς, για να δώσω ένα παράδειγμα.
Σε κάθε χόμπι υπάρχει μια στάνταρ οικονομική βάση που σου επιτρέπει την ενασχόληση και από εκεί και πέρα το πας εσύ όσο αντέχεις. Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Για τα 6 τελευταία παιχνίδια airsoft που παίξαμε( 1 πανελλήνιο, 2 σενάρια, 1 prive και 2 προπονήσεις) το κόστος κατά άτομο ανήλθε στα 20 ευρώ. Δηλαδή 2 σακούλες μπίλιες.Μόνο..
Το κόστος για τον αντίστοιχο αριθμό στο paintball είναι στα 150-180 ευρω, που μεταφράζεται σε έναν μέσο όρο 15 ευρώ την συμμετοχή στην διοργάνωση και 30 ευρω την κούτα με τις μπίλιες(2000 μπιλιες). Μιλάμε πάντα για παίχτες με δικό τους εξοπλισμό και στις δύο περιπτώσεις και στην περίπτωση του paintball μιλάμε μόνο για το milsim και όχι για το speedball που οι τιμές εκτοξεύονται ακόμα περισσότερο.
Και φανταστείτε ότι οι τιμές έχουν πέσει σχεδόν στο 1/3 όσον άφορά τους διοργανωτές σε σχέση με τα πρώτα χρόνια. Έχουμε δώσει 50αρια και είπαμε και ευχαριστώ για φύκια με μεταξωτές κορδέλες και κάναμε σαν τους ιθαγενείς με τα καθρεπτάκια, οπότε οι του aisoft μην γκρινιάζετε για το τσάμπα.
Σίγουρα θα θες το καλύτερο, αλλά μην ξεχνάς και το χειρότερο. Αν εξετάσουμε επίσης και το οικονομικό σε θέμα βασικού εξοπλισμού, αλλά και εξοπλισμού γενικότερα, το airsoft πάλι βγαίνει κερδισμένο στο κομμάτι αυτό, αφού να πούμε οτι παίχτης της ομάδας μας πήρε τα απαραίτητα, γυαλιά, όπλο, μπαταρία-φορτιστη, γεμιστήρες με 140 ευρω, την ώρα που για ένα παρόμοιο στο paintball, μάσκα, marker, μπουκάλα,καλώδιο,pods θες σίγουρα 220-250 ευρω.
Στις μέρες ελάχιστοι είναι που δεν κοιτάνε στο οτιδήποτε κάνουν το οικονομικό σκέλος.

2)Αυθεντικότητα/ρεαλισμός. Το airsoft ειναι mil/sim και τίποτε άλλο!! Πόσο πιο απλά να το πούμε.. Το αυθεντικό και το πραγματικό paintball είναι το καθαρά αθλητικό κομμάτι δηλαδή το speedball. Ποτέ δεν υπήρξε καθαρό mil/sim στο paintball.
Γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια με το Magfed να αλλάξει η κατάσταση και να δωθεί μεγαλύτερος ρεαλισμός, όμως είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά όσο τα κόστη έχουν τόσο χαοτική διαφορά, δύσκολα θα υπερσκελίσει το airsoft, τουλάχιστον στην Ελλάδα με την δεδομένη κατάσταση.
Ένας από τους βασικούς λόγους της παρακμής στο milsim paintball(έλα που παρεξηγηθήκατε κιόλας με το παρακμή..το κατάντια σας αρέσει περισσότερο;) είναι και το ότι πήγαν να μπασταρδευτούν(για οικονομικούς λόγους κατα βάση) δυο εκ διαμέτρου αντίθετοι κόσμοι με δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Το speedball με το milsim. Σαν να θες να ζευγαρώσεις λιοντάρι με τίγρη... και τα δυο αιλουροειδή είναι αλλά δεν θα βγάλουν λιονταρό-τιγρο...θα φάει το ένα το άλλο.
 Στο airsoft λοιπόν αυτό δεν υπήρξε και δεν μπορούσε να υπάρξει ποτέ, αφού από την αρχή ήταν σαφές ότι είναι Military Simulation σε ότι εμπορεύεται η βιομηχανία του, χωρίς δεύτερη κουβέντα χωρίς σκέψη για απόκλιση στο ελάχιστο.
Άφησε μόνο το παράθυρο του loadout ανοιχτό και αυτό βέβαια όχι για να διχάσει τους παίχτες αλλά για να τους δώσει περισσότερες επιλογές.
Δεν θα δεις ποτέ στο airsoft κάτι που μοιάζει π.χ με πιστολάκι κομμωτηρίου με διασταύρωση νεροπίστολου(όσο αστείο και να ακούγεται βέβαια τα marker του speedball είναι έτη φωτός ανώτερα). Θα δεις Μ4,ΑΚ,G36,MP5 κλπ κλπ.
Δεν θα δείς ποτέ κάποιον να παίζει airsoft με ρούχα ράπερ που ήταν στην ημέρα χρωμάτων στο Σύνταγμα. Στην χειρότερη και αυτό σε ορισμένα παιχνίδια να σκάσει με καμιά φόρμα ή γενικά νορμάλ πολιτική περιβολή. To airsoft γενικά είναι η χαρά της παπάτζας!!

3)Fair Play/Ασφάλεια. Έχουν ειπωθεί τόσα μπινελίκια μεταξύ παιχτών και στα δύο, που ξεπερνάνε ότι έχει ακουστεί σε καράβια και στρατόπεδα τα τελευταία 30 χρόνια. Να ξεκαθαρίσουμε πάλι κάτι. Ο ΜΑΛΑΚΑΣ είναι ένα ζώο που υπάρχει παντού,προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες και επιβιώνει ακόμα και μετά από πυρηνική έκρηξη όπως οι οικόσιτες κατσαρίδες.
 Με αρχή λοιπόν το παραπάνω ,παντού υπάρχουν και θα υπάρχουν μαλάκες είτε αυτό λέγεται airsoft είτε λέγεται paintball είτε ρακέτες στην παραλία το “Πήδημα της γριάς”.  
Μια από τις βασικές αμφιβολίες μας για να ξεκινήσουμε το airsoft ήταν “Και ρε φίλε πως ξέρεις οτι βγήκε ο άλλος όταν τον πετυχαίνεις”, έχοντας συνηθίσει όπως είναι φυσικό από το χρωμάτισμα στο paintball που δεν άφηνε αμφιβολίες και περιθώρια για κλέψιμο...Εδώ κάνουμε ένα διάλειμμα για να πέσουμε κάτω από τα γέλια και να αλλάξουμε βρακί και επιστρέφουμε....
Αν δεν έχεις παίξει με τους ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ της κλεψιάς τους παίχτες του speedball δεν ξέρεις τι σημαίνει αθάνατος. Για όποιον αμφιβάλει μια γρήγορη αναζήτηση στο YouTube μπορεί να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.
Μάγκες...όσοι παίζεται airsoft και δεν έχετε παίξει paintball κανονικά και όχι με μια παρεούλα σε πεδίο για 2 ωρίτσες χαβαλέ, πραγματικά δεν έχετε δει τίποτα απο immortality.
Παρά το γεγονός ότι στο airsoft πολλές φορές μπορεί να μην καταλάβεις καν ότι σε πέτυχε ο αντίπαλος, αυτό που έχουμε δει σε όσα παιχνίδια έχουμε παίξει είναι υψηλού επιπέδου Fair Play, χωρίς καμιά δόση υπερβολής.
Είπαμε μαλάκες υπάρχουν παντού και ναι έχουμε πετύχει και άνθρωπο που τον “ράβαμε” τρία άτομα και συνέχιζε, αλλά έχουμε πετύχει πάρα πολλές φορές παίχτες να βγαίνουν οικειοθελώς σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις που δεν μπορούσες να πεις ουτε εσύ ο ίδιος με σιγουριά αν πέτυχες τον άλλον. Και όλα αυτα...Χωρίς καν διαιτητές σε αντίθεση με το paintball που τους πληρώναμε κιόλας.
Στο θέμα της ασφάλειας που είναι μείζον και για τα δύο χόμπι, τηρείται αυστηρά εκατέρωθεν από τις διοργανώσεις,(προστατευτικές μάσκες και γυαλιά), κάτι όμως που δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε και για τον σεβασμό στην σωματική ακεραιότητα του άλλου. Αν και αντικειμενικά οι μπίλιες του airsoft μπορούν να σου κάνουν πολύ λιγότερη ζημιά αν σε βρουν, όντας πολύ πιο ελαφριές από αυτές του paintball, εν τούτης, οι παίχτες του airsoft και μιλάμε για όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, σέβονται σε απίστευτο βαθμό τον αντίπαλο παίχτη συγκριτικά με τους αντίστοιχους του paintball.
Δεν ακούσαμε ποτέ την δικαιολογία για overshooting “ε μωρέ πάνω στην ένταση και την αδρεναλίνη”, “να μου κόλλησε το όπλο στο full auto και άδειασα κατα λάθος στο κεφάλι σου από τα 3 μέτρα”.
Όσοι έχετε φάει έστω και μια φορά από μια μπίλια και από τα δύο καταλαβαίνεται απόλυτα πως εννοούμε την διαφορά αυτή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όπως λέει και μια ψυχή η ωραιότερη λέξη στο airsoft είναι το “παρλέ”...

4)Επιλογές. Όλα τα παραπάνω λοιπόν και σε συνάρτηση με την αύξηση των παιχτών στο airsoft, δημιούργησαν την ανάγκη για περισσότερες από μία επιλογές για κάποιον παίχτη. Θες να παίξεις χαλαρά και να ρίξει μπίλια πας στον χ, θες να είναι πιο hardcore και στρατοκαυλέ πας στον ψ, θες πολύ κόσμο πας στον ω, δεν είσαι της πολυκοσμίας πας σε priveδάκι.
 Σου την δίνει η φάτσα ενός μαλάκα, πας αλλού ρε αδερφέ και δεν είναι ανάγκη να σου γυρνάνε τα άντερα σώνει και ντε. Έχεις από 1 έως 4 τουλάχιστον επιλογές ΚΆΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ για να πας να ξεσκάσεις!! Κάτι που ούτε ακόμα στην χρυσή εποχή του δεν το κατάφερε το paintball και ούτε καν το πλησίασε στο ελάχιστο, δημιουργώντας έτσι δυστυχώς την αίσθηση της μη εναλλακτικής που σε οδηγεί στο να το κάνεις από ένα σημείο και μετά με βαριά καρδιά εως την ώρα που θα πεις χαίρετε..

Αυτοί λοιπόν είναι για αρχή οι λόγοι που μας κάνουν σαν West Assault Rebels, να αισθανόμαστε δικαιωμένοι με την απόφαση μας να μεταβούμε στο airsoft και ίσως μας δημιουργεί ένα μικρό γιατί-χωρίς να σβήνουμε τα όσα καλά περάσαμε στο paintball- δεν κάναμε αυτό το μεγάλο βήμα νωρίτερα... Κάλιο αργά παρά ποτέ...

υ.γ: Αρκετά αργότερα και αφού θα έχουμε παίξει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό παιχνιδιών στο airsoft θα πούμε και την γνώμη μας για λειτουργικά και παιχτικά θέματα, που σίγουρα θέλουν μια πιο ακριβή προσέγγιση. Μια πρώτη βέβαια γνώμη την έχουμε..




 
Maevius
Αρχηγος των W.A.R